Skolkurator
Skolkuratorns uppgift är att finnas till för elever, föräldrar och skolpersonal i behov av råd och stöd. Om elever känner att de behöver prata med en vuxen så ska de känna sig trygga att vända sig till skolans kurator. De kan då själva boka en tid eller gå via sin lärare eller förälder. Det kanske är jobbigt hemma, eleven kanske känner sig utanför eller tycker att skolan är svår. Då finns kuratorn där för att prata med elever om det som de tycker är viktigt.
Skolkuratorn ingår i skolans elevhälsoteam och arbetar främst främjande och förebyggande med fokus på psykosocial hälsa.
Skolans kurator kan även ge råd och stöd till föräldrar som har frågor om skolan. Om föräldrar uttrycker en oro för sitt barn kan de få hjälp i kontakten med olika myndigheter eller andra verksamheter såsom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), habiliteringen, socialtjänst och polisen.
En skolkurator har tystnadsplikt. Det betyder att det elever berättar inte förs vidare. Det kan förekomma fall då kuratorn behöver prata med lärare, annan personal eller förälder, men då alltid med godkännande från eleven. Om misstanke finns om att en elev far illa, har skolkuratorn anmälningsskyldighet och gör då en orosanmälan till socialtjänsten.